Καλώς ήλθατε στις ΛΙΜΝΕΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ... Αυτό το blog αποτελεί το "ψηφιακό κέντρο" όλων των ΛΙΜΝΙΩΤΩΝ εντός και εκτός Ελλάδος ... Σύντεκνοι, εγγραφείτε σαν αναγνώστες μας και ενδυναμώσετε την διαδικτυακή κοινότητα των Λιμνών.

Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΛΥΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ "ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ - ΛΙΜΝΕΣ 2011"


Οι Λιμνιώτισσες κυρίες που στην γιορτή "ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ - ΛΙΜΝΕΣ 2011"σας προσέφεραν  γλυκό σταφυλιού και μουσταλευριά, μοιράζονται τις συνταγές τους, μαζί σας.


Γλυκό σταφύλι
(από την κα Καλλιόπη Λεμπιδάκη):




Υλικά:
1 κιλό σταφύλι (ρόγες)
1/2 κιλό ζάχαρη
1 φλυτζάνα νερό
2 κλωνάρια μοσχόχορτο
5-6 γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλλα

Εκτέλεση:
Πλένουμε το σταφύλι και βγάζουμε τις ρώγες από το τσαμπί.
Βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουν σε σιγανή φωτιά.
Μόλις πάρουν βράση βγάζουμε τον αφρό από πάνω ώσπου να καθαρίσει.
Το αφήνουμε και ψήνεται μέχρι να ροδίσει και να δέσει το σιρόπι.
Μετά αφαιρούμε από μέσα το μοσχόχορτο και το μοιράζουμε στα βάζα!

 -----------------------------------------------------------------------------------

Μουσταλευριά
(από την κα  Άννα Τσιχλή - Λεμπιδάκη):







Υλικά:
4 φλυτζάνες μούστο
1 φλυτζάνα αλεύρι
1 φλυτζάνα χοντροκομμένα αμύγδαλα και καρύδια
κανέλλα
σουσάμι

Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα το μούστο και βράζει.
Δένουμε σε ένα πανί περίπου ένα φλυτζάνι άμμο άσπρο και τον ρίχνουμε όπως είναι δεμένο μέσα στην κατσαρόλα να βράζει μαζί με τον μούστο.
Όσο βράζει εμείς αφαιρούμε τον αφρό από πάνω.
Αφού καθαρίσει από τον αφρό τον κατεβάζουμε από την φωτιά αφαιρώντας από μέσα το πανί με τον άμμο, τον αφήνουμε να κρυώσει αλλά και να κατασταλάξει.
Αφού έχει κατασταλάξει μετράμε ανά 4 φλυτζάνες μούστο -  1 φλυτζάνα αλεύρι. 
Βάζουμε τον μισό μούστο και βράζει και στον άλλο μισό που είναι κρύος προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει, ρίχνουμε μέσα τα καρύδια, την κανέλλα, τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολάκια και τα πασπαλίζουμε με κανέλλα, αλεσμένα αμύγδαλα, καρύδια και καβουρδισμένο σουσάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου