Καλώς ήλθατε στις ΛΙΜΝΕΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ... Αυτό το blog αποτελεί το "ψηφιακό κέντρο" όλων των ΛΙΜΝΙΩΤΩΝ εντός και εκτός Ελλάδος ... Σύντεκνοι, εγγραφείτε σαν αναγνώστες μας και ενδυναμώσετε την διαδικτυακή κοινότητα των Λιμνών.


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

"ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ" ΛΙΜΝΕΣ 2011



Αγαπητοί σύντεκνοι, 
Το Σάββατο 27 Αυγούστου, ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιμνών, πραγματοποίησε στο χωριό μας (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά)  «ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ - ΛΙΜΝΕΣ 2011».


Η φετινή γιορτή υλοποιήθηκε με αρκετή δυσκολία, λόγω ότι ο μύκητας του περονόσπορου αποδεκάτισε τον φετινό τρύγο και έτσι το καλό σταφύλι ήταν δυσεύρετο.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Σύλλογου Λιμνών κ. Νεκτάριος Τσιχλής και το Δ.Σ. με αρκετό πείσμα, βρήκαν την σωστή πρώτη ύλη και με την βοήθεια των  εθελοντών , έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό οργανώνοντας άψογα μια ακόμη καλοκαιρινή πολιτιστική εκδήλωση. 


Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του Μ.Σ.Λ., ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους καταστηματάρχες συγχωριανούς μας, οι οποίοι για το χατίρι του Συλλόγου αλλά και του χωριού τους, έκλεισαν τα καταστήματά τους εκείνο το βράδυ και προσέφεραν εθελοντική εργασία και ηθική συμπαράσταση στην εκδήλωση. Επίσης ο πρόεδρος ευχαρίστησε όλους τους συγχωριανούς εθελοντές που βοήθησαν στην εκδήλωση. Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Λιμνών κ. Ζαχαρούλα Λεμπιδάκη.



Η γιορτή έγινε στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου των Λιμνών (οι χώροι του οποίου έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμαρχο και το Δ.Σ. του Αγίου Νικολάου στο Μορφωτικό Σύλλογο των Λιμνών, για την υλοποίηση των εκδηλώσεών του). Ο Σύλλογος με την σειρά του ανακαίνισε την κουζίνα και τις αίθουσες του Σχολείου δημιουργώντας τις σωστές συνθήκες για να οργανώνει τις γιορτές του.


Οι γυναίκες του χωριού και τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου είχαν ετοιμάσει δύο έκπληξεις για τους επισκέπτες της εκδήλωσης. 
Στην είσοδο του Σχολείου είχαν προετοιμάσει μια γευστική έκθεση με γλυκίσματα που είχαν σχέση με το σταφύλι: όπως γλυκό σταφύλι συσκευασμένο σε βαζάκια, μουσταλευριά και γιαούρτι με γλυκό σταφύλι τα οποία προσφέρθηκαν δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. 
Eπίσης, μοίρασαν δωρεάν τις συνταγές της μουσταλευριάς και του γλυκού σταφυλιού που είχαν ετοιμάσει για τον κόσμο (τυλιγμένες με κορδέλες).
Στο βάθος της αυλής του σχολειού, σε έναν διαμορφωμένο χώρο, υπήρχε ένα παραδοσιακό πατητήρι γεμάτο σταφύλια για να πάρουν οι επισκέπτες μέρος στην διαδικασία του πατήματος των σταφυλιών.



Ο χώρος της εκδήλωσης ήταν όμορφα διακοσμημένος με γλάστρες λουλουδιών, ενώ τα τραπέζια που δέχτηκαν τις παρέες είχαν κλαδιά από θυμάρι σε πήλινα βαζάκια και ήταν στρωμένα με ωραία λευκά σκεύη.

Το μενού της εκδήλωσης ήταν πλούσιο, πεντανόστιμο και ικανοποίησε  ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. 
Η κουζίνα του Συλλόγου προσέφερε μόνον σπιτικό μαγειρευτό φαγητό και τα πιάτα ήταν τα εξής : Μακαρόνια σκιουφιχτά, χοιρινό με πράσα, ψητό στο φούρνο, κόκορα κρασάτο, μυζηθρόπιτες, ντολμαδάκια με ανθούς, πολύχρωμη σαλάτα,  και μπριζόλες στα κάρβουνα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πάτημα σταφυλιών, χορό και τραγούδι μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου