Καλώς ήλθατε στις ΛΙΜΝΕΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ... Αυτό το blog αποτελεί το "ψηφιακό κέντρο" όλων των ΛΙΜΝΙΩΤΩΝ εντός και εκτός Ελλάδος ... Σύντεκνοι, εγγραφείτε σαν αναγνώστες μας και ενδυναμώσετε την διαδικτυακή κοινότητα των Λιμνών.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΕΚΛΕΙΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 154 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

Μετά από 154 χρόνια έκλεισε το Δημοτικό Σχολείο Λιμνών

Λ. ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Μετά από 154 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, το Σχολείο των Λιμνών, αφού άντεξε πολέμους και τρομερά δύσκολες καταστάσεις, έμελε να κλείσει εν καιρώ ειρήνης, αλλά περιόδου οικονομικής καταστροφής της χώρας μας. «Απόψε η αυλαία θα κλείσει οριστικά .Το κουδούνι του Σχολειού μας σήμερα χτύπησε για τελευταία φορά! Θύμα και αυτό που περίφημου μνημονίου και των δύσκολων ωρών που περνάει η Ελλάδα μας! Το Σχολείο μας λειτούργησε με όλες τις κατά καιρούς δύσκολες συνθήκες και έχει προσφέρει πάρα πολλά στην κοινωνία τόσο του χωριού μας όσο και της γύρω περιοχής! Όλοι μας έχουμε διδαχθεί στα θρανία του την αλφαβήτα και πάρα πολλοί είναι αυτοί που συνέχισαν και πέρα απ’ αυτό, διέπρεψαν στην κοινωνία κάνοντας το χωριό μας να είναι υπερήφανο αυτούς. Πολλοί επίσης εκπαιδευτικοί με αγάπη για τα παιδιά, τους δίδαξαν τα πρώτα τους γράμματα…» ανέφερε η πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Λιμνών κ. Ζαχαρούλα Λεμπιδάκη.



Πηγή άρθρου και video : Eφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ (17/6/2011)
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Η τελευταία γιορτή… 

Ο καλοκαιρινός καιρός βοήθησε ώστε όλοι οι συγχωριανοί, μικροί και μεγάλοι, να παρακολουθήσουν την τελευταία γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Λιμνών, που μετά από ενάμιση αιώνα λειτουργίας κλείνει οριστικά στο τέλος του σχολικού έτους, λόγω ελλείψεως μαθητών, στα πλαίσια των συγχωνεύσεων των σχολείων.
«Όπως όλοι γνωρίζετε, από του χρόνου δεν θα έχουμε σχολείο στο χωριό μας και ελπίζω κάποια μέρα σε αυτούς τους δρόμους να ξαναντηχήσουν τα βήματα των παιδιών στους ήχους της παρέλασης. Το νιώθουμε όλοι μας ότι τα παιδιά είναι το μέλλον του χωριού και όλοι θα πρέπει να παρέχουμε στα νιάτα ένα καλύτερο μέλλον. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλα τα παιδιά με τα οποία συνεργάστηκα τα επτά χρόνια παραμονής μου στο δημοτικό σχολείο Λιμνών». Με αυτά τα λόγια έκλεισε σεμνά και λιτά τη γιορτή ο δάσκαλος.
Γονείς, ηλικιωμένοι και πρώην μαθητές αποχαιρέτησαν το δάσκαλο και τη δασκάλα με συγκίνηση, εκφράζοντας τη λύπη τους για το σχολείο το οποίο θα ήθελαν σύντομα να ξαναγεμίσει μαθητές, όπως όλα τα χρόνια της μακροχρόνιας πορείας του.
Μετά το τέλος της σχολικής γιορτής ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιμνών προσέφερε γλυκά, χυμούς και αναψυκτικά στους μαθητές και σε όσους παραβρέθηκαν στην τελευταία σχολική γιορτή του σχολείου των Λιμνών.

Ιδρύθηκε μετά από ένα μεγάλο σεισμό

Το Σεπτέμβριο του 1856 ημέρα Κυριακή έγινε ένας φοβερός σεισμός που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις πόλεις και τα χωριά της Κρήτης.
Ένας μεγάλος βράχος κατρακύλησε τότε από την πλαγιά της Αγίας Φωτεινής και σαν από θαύμα σταμάτησε πάνω από το χωριό.
Αργότερα οι κάτοικοι έσπασαν το βράχο και μετέφεραν με κάρα τις πέτρες και έχτισαν το σχολείο των Λιμνών το 1857.

------------------------------------------------------------------------------------------------



Τελευταίο κουδούνι για το σχολείο των Λιμνών μετά από 154 χρόνια


Απόγευμα Πέμπτης 16 Ιουνίου... 
Οι μνήμες του Δημοτικού Σχολείου των Λιμνών σταματούν εδώ, μετά από 154 ολόκληρα χρόνια! Στο προαύλιο του ιστορικού σχολείου των Λιμνών, στο "Κάτω Σχολειό" όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, μας περίμενε μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια σχολική εκδήλωση, που όμως δεν έμοιαζε σαν τις άλλες...
Με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου των Λιμνών πραγματοποιήθηκε η τελευταία εκδήλωση του σχολείου, μια και δε θα λειτουργήσει ξανά έπειτα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας, επειδή ο αριθμός των μαθητών της επόμενης χρονιάς μειώθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το 1935 φοιτούσαν στο σχολείο 117 μαθητές, το 1960 υπήρχαν 75 παιδιά και το 1970 οι μαθητές έφταναν τους 49, ενώ το 2011 ήταν μόνο 8 μαθητές!
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Λιμνών κ. Ζαχαρούλα Λεμπιδάκη, η οποία μεταξύ άλλων είπε: «Απόψε η αυλαία θα κλείσει οριστικά. Το κουδούνι του σχολειού μας σήμερα χτύπησε για τελευταία φορά! Θύμα και αυτό που περίφημου μνημονίου και των δύσκολων ωρών που περνάει η Ελλάδα μας! Το σχολείο μας λειτούργησε με όλες τις κατά καιρούς δύσκολες συνθήκες και έχει προσφέρει πάρα πολλά στην κοινωνία τόσο του χωριού μας όσο και της γύρω περιοχής. Όλοι μας έχουμε διδαχτεί στα θρανία του την αλφαβήτα και πάρα πολλοί είναι αυτοί που συνέχισαν και πέρα απ’ αυτό και διέπρεψαν στην κοινωνία κάνοντας το χωριό μας να είναι υπερήφανο γι’ αυτούς. Πολλοί επίσης εκπαιδευτικοί με αγάπη για τα παιδιά τούς δίδαξαν τα πρώτα γράμματα...».

Στη συνέχεια η πρόεδρος ευχαρίστησε τον «τελευταίο» δάσκαλο του σχολείου κ. Χαράλαμπο Τσιώτη για τα έξι χρόνια διδασκαλίας στους μαθητές των Λιμνών και είπε ότι δυστυχώς έτυχε σε εκείνον ο κλήρος για να παραδώσει το κλειδί του σχολείου στο δήμαρχο.

Αναμνήσεις 

 

Τέλος, η πρόεδρος ευχήθηκε στους μαθητές καλή πρόοδο και καλή σταδιοδρομία, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και έδωσε το λόγο στο δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του και είπε τα παρακάτω λόγια στο χαιρετισμό του: «...Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες πρέπει να διατηρήσουμε όλοι την αισιοδοξία μας, την ελπίδα μας και είναι καλό να ζούμε με τις αναμνήσεις μας. Τις αναμνήσεις αυτού του σχολείου, τις αναμνήσεις των ανθρώπων που πέρασαν και που δίδαξαν... Στόχος όλων μας είναι η σωστή εκπαίδευση των παιδιών και γι’ αυτό οι τέσσερεις μαθητές θα μεταφερθούν σε σχολεία της Νεάπολης ή του Αγίου Νικολάου. Ωστόσο εγώ διατηρώ μια ελπίδα και πιστεύω ότι το σχολείο θα ανοίξει πάλι! Αυτό το στηρίζω στην οικονομική και οικοδομική ανάπτυξη που έχει το χωριό συγκριτικά με τα γύρω χωριά. Οι Λίμνες έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο "Τα όμορφα χωριά" και σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Συνεπώς υπάρχει ενδιαφέρον αλλά και παράλληλα ανάπτυξη, και στην πορεία δεν αποκλείεται να υπάρξει και ο ανάλογος αριθμός παιδιών και το σχολείο να πάρει πάλι ζωή!».

Μουσείο

 

Ο κ. Κουνενάκης τόνισε ακόμη ότι το σχολείο πρέπει να παραμείνει ζωντανό στην κοινωνία των Λιμνών και με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου θα μπορέσει να παραχωρηθεί στο Μορφωτικό Σύλλογο ώστε να το φροντίζει και να το συντηρεί, με στόχο να δημιουργηθεί ένας μουσειακός ιστορικός χώρος με στοιχεία του σχολείου, αλλά και χώρος που θα φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του χωριού προς τιμή εκείνων που πέρασαν ως μαθητές αλλά και ως δάσκαλοι.

Ο τελευταίος δάσκαλος



Ο κ. Χαράλαμπος Τσιώτης, που είναι και ο τελευταίος δάσκαλος του χωριού, δήλωσε ότι «η εκδήλωση αυτή είναι πραγματικά μια έκπληξη» για εκείνον, μια και το κρατούσαν όλοι, μαθητές και γονείς, ως επτασφράγιστο μυστικό! «...Όσο δύσκολο είναι σήμερα να χτιστεί ένα σχολείο... τόσο εύκολο ήταν τότε. Άλλες εποχές, μόνοι τους οι άνθρωποι κουβάλησαν τις πέτρες και έχτισαν το σχολείο για να μάθουν γράμματα τα παιδιά τους. Τότε δε χρειάζονταν οι σημερινές πολύπλοκες εγκρίσεις, αρκούσε μόνο η αγάπη και το μεράκι των κατοίκων...». Με αυτά τα σοφά λόγια αποχαιρέτησε τις Λίμνες και τους μαθητές ο δάσκαλος.

Οι μικροί μαθητές αποχαιρέτησαν τη σχολική χρονιά απαγγέλλοντας ένα ποιηματάκι που είχε ως θέμα το κλείσιμο του σχολείου, ενώ στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λιμνών κ. Νεκτάριος Τσιχλής, ο παπά-Καλιωράκης, ο παλιότερος δάσκαλος κ. Μιχάλης Τουτουδάκης, ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα γεμάτα αναμνήσεις δάκρυά του, και ο παπά-Λαζαράκης με τους υπέροχους στίχους του που συγκίνησε ιδιαίτερα όλους τους παρευρισκόμενους.
Η τόσο ξεχωριστή αλλά και συγκινητική εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών πλακετών και δώρων που είχε ετοιμάσει ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιμνών και ο Δήμος Αγίου Νικολάου, τα οποία απένειμε ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουνενάκης στο δάσκαλο του χωριού κ. Χαράλαμπο Τσιώτη. Επίσης ο Σύλλογος προσέφερε στους μαθητές μία λευκή μπλουζίτσα με τυπωμένη μια αναμνηστική φωτογραφία των παιδιών με το δάσκαλο αλλά και άλλα όμορφα δωράκια.
Ακόμη οι κυρίες Πόπη Λεμπιδάκη και Ευαγγελία Κουνάλη, παλιές μαθήτριες του σχολείου των Λιμνών, απήγγειλαν στίχους με τις αναμνήσεις από το σχολείο και φυσικά όπως πάντα είχαν ετοιμάσει ένα όμορφο παραδοσιακό μπουφέ με σπιτικά εδέσματα, τα οποία προσφέρθηκαν με αγάπη και χαμόγελο σε όλους.

Η ιστορία 

 
Το Σεπτέμβριο του 1856 συνέβη ένας φοβερός σεισμός στην Κρήτη. Ο σεισμός είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις πόλεις και τα χωριά. Τότε, ένας μεγάλος βράχος κατρακύλησε από την πλαγιά της Αγίας Φωτεινής και σαν από θαύμα σταμάτησε πάνω από το χωριό. Οι κάτοικοι, αφού έσπασαν τον βράχο, μετέφεραν με κάρα τις πέτρες και έχτισαν το σχολείο των Λιμνών το 1857!

Πηγή άρθρου : Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ (18/6/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου