Καλώς ήλθατε στις ΛΙΜΝΕΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ... Αυτό το blog αποτελεί το "ψηφιακό κέντρο" όλων των ΛΙΜΝΙΩΤΩΝ εντός και εκτός Ελλάδος ... Σύντεκνοι, εγγραφείτε σαν αναγνώστες μας και ενδυναμώσετε την διαδικτυακή κοινότητα των Λιμνών.

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΙΜΝΕΣ

 "ΑΙ ΛΙΜΝΑΙΣ"

Στην άκρη του κάμπου του Mεραμπέλου, στη “σκιά” της αρχαίας Δρήρου, βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα κεφαλοχώρια της περιοχής, ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ. Το χωριό, ιδιαίτερα παραγωγικό και πλούσιο, περιβάλλεται από πολλούς οικισμούς που κάποτε έσφυζαν από ζωή. Οι νοσταλγικές εικόνες του παρελθόντος που προσφέρει σήμερα δικαιολογούν το χαρακτηρισμό του ως παραδοσιακή κοινότητα. 
 Οι δύο Βυζαντινές εκκλησίες (Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος  και Άγιος Γεώργιος) είναι διακοσμημένες με εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Σε ένα όμορφο αναπαλαιομένο νεοκλασικό κτίριο (παλαιό σχολείο), πρόκειται να λειτουργήσει μελλοντικά και το ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Το χωριό αναφέρεται σε όλες τις καταγραφές της Βενετσιάνικης Περιόδου από το 1577 μέχρι το 1630 (το 1583 σαν LIMNES με 587 κατοίκους και το 1871 σαν LIMYEZ). Στην ακριβή απογραφή του 1881 αναφέρεται σαν ΛΙΜΝΑΙΣ με 796 κατοίκους και άνηκε στον ΔΗΜΟ ΧΟΥΜΕΡΙΑΚΟΥ. Το 1929 είναι έδρα αγροτικού δήμου με 915 κατοίκους. Σύμφωνα με εκκλησιαστικό βιβλίο που βρέθηκε στη Φούρνη, τα περισσότερα σπίτια του χωριού γκρεμίστηκαν κατά το μεγάλο σεισμό του 1856.
Η αρχαιότερη αναφορά στο χωριό είναι σε έγγραφο του 1248 και σε τοιχογραφίες του 14ου και 15ου αιώνα στον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή. Όσον αφορά το όνομα, σύμφωνα με την κάποια παράδοση ο πρώτος - προφανώς Δωρικός - οικισμός βρίσκονται στη θέση Λιμνί στην κορυφή του λόγου Μάχα που βρίσκεται πάνω από το χωριό. Πολύ πιθανόν όμως το όνομα να προέρχεται από τις μικρές λίμνες που δημιουργούνται τον χειμώνα στην επίπεδη περιοχή γύρω από το χωριό. Τα τελευταία χρόνια οι Λιμνες έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Σε αυτό βοήθησαν, η ανάδειξη κάποιων παλιών παραδοσιακών καταστημάτων, η αναστύλωση πολλών σπιτιών και, φυσικά η δημιουργία πολλών ταβερνών. 
Στην απογραφή του 1881, την Κοινότητα Λιμνών αποτελούσαν οι οικισμοί : Δράκος, Δύο Πρίνοι, Καλός Λάκκος, Αγία Πελαγία και Άγιος Ιωάννης (Λουσέστρο). 

ΔΡΑΚΟΣ : Ο οικισμός από το 1920 μέχρι το 1979 είχε περίπου 40 κατοίκους. Σήμερα δεν μένει εκεί κανείς. Ο Δράκος είναι ένα πολύ εντυπωσιακός οικισμός, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με κάποια μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Θα μπορούσε, με τη συμφωνία όλων των ιδιοκτητών, κάποιος φορέας να αναλάβει την συντήρηση και αξιοποίηση όλων των σπιτιών και τη δημιουργία μονάδας αγροτουρισμού. Στην περιοχή πιθανότητα υπάρχει και αρχαίος οικισμός, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ανασκαφές. Τολμώ να γράψω μια προσωπική εκτίμηση, ότι πιθανόν μεταξύ Δράκου και Δύο Πρίνοι να υπάρχει αρχαία πόλη (παλαιότερα είχαν βρεθεί αγγεία σε χωράφια)!

ΔΥΟ ΠΡΙΝΟΙ : το 1920 έμεναν στον οικισμό 22 άτομα. Σήμερα δεν μένει κανείς, παρά μόνο κάποιοι περιστασιακά. Το όνομα μάλλον προέρχεται από δύο μεγάλους πρίνους που ήταν κοντά στο χωριό. Το Δράκο και τους Δύο Πρίνους συνδέει ένα πολύ καλό μονοπάτι το οποίο όμως πολύ σύντομα θα κλείσει τελείως αν δεν καθαριστεί...

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ : το 1920 κατοικούσαν 82 κάτοικοι και το 1950 περίπου 100. Σήμερα μένουν ελάχιστοι. Το όνομα προέρχεται από την υπάρχουσα εκκλησία.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΛΟΥΣΕΣΤΡΟ): μέχρι το 1955 λεγόταν Λουσέστρο. Το 1920 έμεναν 69 κάτοικοι και το 1951, 112. Σήμερα μένουν κάποιοι περιστασιακά. Το όνομα Λουσέστρο πιθανόν να προέρχεται από Λατινική λέξη. Ένα γειτονικό ύψωμα ονομάζεται Λούτσι ή Λούτσης (lutsi = φωτεινό).

Πηγή : Mανώλης Παπαδογιάννης "Oικισμοί της Επαρχίας Μεραμπέλλου, απογραφόμενοι από το 1577 μέχρι και το 1991".  


Παλιά υπήρχαν και κάποιοι άλλοι συνοικισμοί στην κοινότητα Λιμνών που αργότερα προσαρτήσθηκαν στο Δήμο Αγίου Νοκολάου. Τα μετόχια αυτά ηταν τα κάτωθι :
  • ΧΟΙΡΟΒΟΣΚΟΥ
  • ΑΤΣΙΜΠΡΑΓΑ
  • ΛΕΝΙΚΑ
  • ΚΑΤΣΙΚΙΑ
  • ΡΑΪΝΙΔΩ
  • ΚΕΡΑΤΙΔΙΑ

Πηγή : Στέργιος Σπανάκης "Πόλεις και Χωριά της Κρήτης" (τόμος Β' σελίδα 481)
 

Τα σημερινά δημογραφικά στοιχεία του χωριού είναι τα εξής:

ΛΙΜΝΕΣ χωριό του νομού Λασιθίου Κρήτης, 11 χλμ. ΒΔ του Αγίου Νικολάου.
Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αγίου Νικολάου και έχει 386 μόνιμους κάτοικους κατά την απογραφή πληθυσμού το 2001.

Τ.Δ. Λιμνών (424) :    
ΛΙΜΝΕΣ (386) 
ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ (22)
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (9)
ΔΡΑΚΟΣ (7)
ΔΥΟ ΠΡΙΝΟΙ (0)
ΚΑΛΟΣ ΛΑΚΚΟΣ (0)

Οι ΛΙΜΝΕΣ από διαστημικό δορυφόρο
(πρόγραμμα Google Earth)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου