Καλώς ήλθατε στις ΛΙΜΝΕΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ... Αυτό το blog αποτελεί το "ψηφιακό κέντρο" όλων των ΛΙΜΝΙΩΤΩΝ εντός και εκτός Ελλάδος ... Σύντεκνοι, εγγραφείτε σαν αναγνώστες μας και ενδυναμώσετε την διαδικτυακή κοινότητα των Λιμνών.


Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ !!!

Αγαπητοί αναγνώστες του blog και συγχωριανοί, σήμερα παραθέτουμε μια σημαντική είδηση για το χωριό μας (που δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο), η οποία έχει αρνητικό χαρακτήρα και συνέπειες για τις Λίμνες. Το παρακάτω νέο το μάθαμε τυχαία και  για αυτό και το αναρτούμε ετεροχρονισμένα. 

"Η κατάργηση του μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου στις Λίμνες Αγίου Νικολάου αποφασίστηκε χθες (18/2/2011), κατά τη διάρκεια σύσκεψης, παρουσία και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, Απόστολου Κλινάκη. 

Σύμφωνα με το cretalive.gr tο κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση προς τον Περιφερειακό Διευθυντή σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολείων και κατόπιν η συζήτηση γύρω από τις μεταβολές στο "χάρτη" των σχολείων του Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο του σχολικού "Καλλικράτη"."

Πηγή είδησης : http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=65556&catid=6

 Η παραπάνω είδηση μας γεμίζει στεναχώρια και είναι αποτέλεσμα του ότι ο μόνιμος πληθυσμός των Λιμνών όσον αφορά το μέγεθος, τη σύνθεση και την εξέλιξη του συρρικνώνεται. Τα νούμερα των δημογραφικών στοιχείων του χωριού (τα οποία αναφέρονται στην πρώτη ανάρτηση αυτού του blog) αποδεικνύουν τα ανωτέρω. Είναι κρίμα, διότι μπορεί το χωριό κατά την απογραφή του 2001 να είχε  μόλις 424 κατοίκους,  πριν από 50 χρόνια όμως, είχε περίπου χίλιους διακόσους με τα μετόχια των Λιμνών. Είχε δύο Δημοτικά σχολεία, ένα στις Λίμνες με περίπου 120 παιδιά και ένα στην Αγία Πελαγία με  περίπου 40 παιδιά. 

Αυτό που αντιλαμβανόμαστε σήμερα με την υφισταμένη κατάσταση είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί μικροί μαθητές στο χωριό μας και αυτό είναι αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας, της φυγής των οικογενειών με μικρά παιδιά σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα για αναζήτηση καλύτερης τύχης ή και της τακτικής των ντόπιων οικογενειών να εγγράφουν και να στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία της Νεάπολης ή και του Άγιου Νικολάου, καθότι νομίζουν ότι είναι εκπαιδευτικά αρτιότερα από εκείνο των Λιμνών. Χωρίς παιδιά όμως δεν τίθεται ανάγκη ύπαρξης δημοτικού σχολείου (;) όπως τουλάχιστον κρίνει η πολιτική και εκπαιδευτική εξουσία του τόπου μας. 

Τι κρίμα να μαραζώσει αυτό το όμορφο πέτρινο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο των Λιμνών... Tι κρίμα να χαθεί η όμορφη εικόνα των μικρών μαθητών κάνουν μάθημα στις τάξεις του και που παίζουν στο προαύλιο χώρο του... Τι κρίμα να μην υπάρχουν αρκετά παιδιά για να το διατηρήσουν "εν λειτουργία".... Τι κρίμα που με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των σχολείων θα χαθούν πολλά από αυτά και θα σβήσει η εκπαιδευτική μόρφωση από τα μικρά χωριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου